Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Όταν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφαν για επταήμερη και εννιαήμερη εργασία

Σε αυτογκόλ για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι καταγγελίες της ότι η ΝΔ επιδιώκει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα, καθώς με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή αποκαλύπτεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε αυτό που καταγγέλλει.

Οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2017 αποδέχθηκαν κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που...
προβλέπουν την συνεχόμενη εργασία και τα Σαββατοκύριακα.

Μια σειρά συμβάσεων με την υπογραφή του υπουργείου Εργασίας περιέχουν διατάξεις για υποχρεωτική εργασία επτά ημερών, ενώ αποκορύφωμα της κυβερνητικής υποκρισίας χαρακτηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης την σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προβλέπει, υπό προϋποθέσεις, 9 συνεχόμενες ημέρες εργασίας.
Η επιστολή της ΓΣΕΕ για την 9ημερη εργασία

Τη στιγμή που η ΝΔ εξακολουθεί να τονίζει σε υψηλούς τόνους ότι ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία, αλλά στην επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος, τα στοιχεία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει τη σφραγίδα του σε ένα καθεστώς εργασίας για το οποίο τα στελέχη του βγάζουν πύρινους λόγους, καταγγέλλοντας άλλους.

Συγκεκριμένα, η επιχειρησιακή σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο άρθρο 6 προβλέπει για τους μηχανοδηγούς ότι «όταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη (π.χ. λήψη θερινών αδειών, μεγάλος αριθμός δελτίων ασθενείας ή έκτακτων περιστατικών) επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του πενθημέρου άλλες 4 ημέρες (μέγιστο μέχρι 9 συνεχόμενες ημέρες) και να λαμβάνουν τουλάχιστον το ήμισυ των δικαιούμενων αναπαύσεων σε μηνιαία βάση». Μάλιστα στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «στην περίπτωση της υπέρβασης των 7 συνεχόμενων ημερών θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του εργαζόμενου», καθιστώντας με τον τρόπο αυτό υποχρεωτικές τις 7 ημέρες εργασίας εφόσον το κρίνει η υπηρεσία.
Το επίμαχο άρθρο για την επταήμερη εργασία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συνδικαλιστικά στελέχη αναφέρονται σε ένα πλούσιο παρασκήνιο πριν υπογραφεί, τον Οκτώβριο του 2018 η συγκεκριμένη σύμβαση. Στην συγκεκριμένη εταιρεία, λόγω έλλειψης προσωπικού, υπήρχε πρόβλημα με τη συνεχή εργασία των μηχανοδηγών και η συνεχής εργασία ήταν ένα γεγονός. Για το λόγο αυτό το σωματείο Σιδηροδρομικών είχε απευθυνθεί από το 2017 στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας τη διευθέτηση του προβλήματος και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Τότε το υπουργείο και ο γενικός γραμματέας Εργασίας κ. Νεφελουδης, σύμφωνα με συνδικαλιστές, είχε κάνει απλές συστάσεις προς την εταιρεία. Στη συνέχεια το σωματείο των μηχανοδηγών είχε υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία, με την οποία αποδεχόταν την 9ήμερη εργασία. Κι αυτό τη στιγμή που υπήρχε σε ισχύ επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που προέβλεπε καλύτερους όρους εργασίας.

Τον Οκτώβριο του 2018 υπογράφηκε τελικά νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με αποτέλεσμα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να καθιερωθεί επισήμως η 9ήμερη εργασία. Μάλιστα τότε η ΓΣΕΕ είχε καταγγείλει ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι «δεν παρατηρείται καμία παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας καθόσον τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του ΠΔ 88/99», παρότι σύμφωνα με την γενική συνομοσπονδία εργατών υπήρχε παραβίαση των νόμιμων χρονικών ορίων εργασίας.

Υπάρχει ωστόσο και άλλη μια αποκάλυψη της ΝΔ που κατά τα στελέχη της δειχνει την παροιμιώδη υποκρισία του Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα της 7ημερης εργασίας. Μόλις χθες, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να εκδοθούν νωρίτερα οι συντάξεις, κατέθεσε τροπολογία που υποχρεώνει τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ να εργαστούν Κυριακές και Αργίες!

Η τροπολογία της κ.Αχτσιόγλου αναφέρει επί λέξει ότι «Η Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας δύναται να λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Το προσωπικό της υποχρεούται σε υπερωριακή εργασία κατά τις ημέρες αργιών και εορτών, ανάλογα με τις ανάγκες και με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και των υποδομών στέγασης των υπηρεσιών του Φορέα».

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2019 προβλέπει την υποχρεωτική υπερωριακή εργασία τις ημέρες αργιών και εορτών των εργαζομένων στη διεύθυνση Στέγασης και Τεχνικών Υπηρεσιών, ώστε να δύναται να λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα. Δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας, χωρίς να είναι υποχρεωτική προβλέπεται και για τη διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Τι είχε δημοσιευθεί στα ΦΕΚ

Παρόμοια πρόβλεψη περί συνεχούς εργασίας υπάρχει και στη σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Γι αυτό και στη ΝΔ λένε από χθες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος.
Τι υποστηρίζει το Σωματείο Μηχανοδηγών

Με δελτίο Τύπου το Σωματείο Μηχανοδηγών υποστηρίζει πως:

    Είναι γνωστό στο Πανελλήνιο ότι προσλήψεις μηχανοδηγών είχαν να πραγματοποιηθούν στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο από το 1984.Το 2010 , 120 πιστοποιημένοι μηχανοδηγοί μετατάχθηκαν στο Δημόσιο, στα πλαίσια του Νόμου 3891,- που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και αν δεν κάνω λάθος και επί της αρχής ΚΑΙ η ΝΔ-, για την «δήθεν» εξυγίανση των σιδηροδρόμων, εξυγίανση που οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Σεπτέμβριο του 2017. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής επιλογής, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσλήψεων, ήταν η τεράστια έλλειψη μηχανοδηγών στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, που έθετε σε κίνδυνο την λειτουργία του ως κοινωνικό μέσο που μεταφέρει κυρίως τα λεγόμενα λαϊκά στρώματα.
    Είναι γνωστό ότι για την εκπαίδευση και πιστοποίηση ενός μηχανοδηγού απαιτούνται 12 μήνες, με βάση την Κοινοτική Οδηγία που ενσωματώθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία το 2011 (Νόμος 3911). Ωστόσο ΠΟΤΕ το Ελληνικό Κράτος και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας, ακόμα και με την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, δεν προέβη στις απαραίτητες προσλήψεις μηχανοδηγών. Προτιμούσε να μετατάσσει απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό όπως οι μηχανοδηγοί, σε άσχετες με το αντικείμενο μας, θέσεις εργασίας, για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο διάλυσης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου.
    Στα πλαίσια του σχεδιασμού αυτού, το Μάρτιο του 2012 και προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την έλλειψη μηχανοδηγών, η Ελληνική Πολιτεία με την ψήφιση του νέου Κανονισμού Εργασίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ΦΕΚ 697 Μάρτιος 2012) επί Υπουργίας κ. Βορίδη, στο άρθρο 29 προέβλεψε ότι “To Προσωπικό όταν καλείται, είναι υποχρεωμένο να παρέχει τις υπηρεσίες του κατά τις μέρες ανάπαυσης κτλπ» φωτογραφίζοντας στην ουσία τους μηχανοδηγούς και καταστρατηγώντας κάθε έννοια του εργατικού Δικαίου. Με τον τρόπο αυτό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ – υπό δημόσια κατοχή τότε- υποχρέωνε τους μηχανοδηγούς σε συνεχόμενη εργασία ακόμα και 30 ημερών για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό έλξης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία και την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.
    Τον Ιούνιο του 2017, μήνες πριν την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Σωματείο Μηχανοδηγών προσέφυγε στο Υπουργείο Εργασίας για το θέμα της έλλειψης μηχανοδηγών και της μη χορήγησης αναπαύσεων και κανονικών αδειών καθώς η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, αφού και το ΤΑΙΠΕΔ κάτοχος του 100% των μετοχών της απο το 2013, δεν επέτρεπε επίσης τις προσλήψεις καθώς η εταιρεία βρισκόταν στο τελικό στάδιο πριν την πώληση της . Ήδη και από τις αρχές του 2015 σε εκκρεμότητα βρίσκονταν χιλιάδες μέρες ανεκτέλεστων κανονικών αδειών και αναπαύσεων μηχανοδηγών. Το Υπουργείο Εργασίας άμεσα προσκάλεσε Τριμερή –υπό την επίβλεψη του Γ.Γ. κ. Νεφελούδη- στην οποία κάλεσε τα 2 μέρη να βρουν λύση, απειλώντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με σοβαρά πρόστιμα (και όχι μόνο) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης .
    Στα πλαίσια της τριμερούς, υπό την στενή επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας, συμφωνήθηκε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι άμεσα θα προκηρυχτούν 100 προσλήψεις νέων μηχανοδηγών (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι 77 ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται άλλες 20 προσλήψεις).Στην 2η παράγραφο του άρθρου 6 της ΣΣΕ, συμφωνήθηκε ότι όσοι μηχανοδηγοί αιτούνται τις αναπαύσεις τους θα τις λαμβάνουν και θα εργάζονται όπως προβλέπει ο Νόμος, ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ. Το Σωματείο των μηχανοδηγών με τον τρόπο αυτό ΑΝΕΤΡΕΨΕ την αντεργατική πρόβλεψη του άρθρου 29 του Κανονισμού Εργασίας, ενώ στην 1η παράγραφο του άρθρου 6 της ΣΣΕ τα 2 μέρη δεσμεύονται ΡΗΤΑ για την εξάλειψη της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Δηλαδή όχι μόνο συμφωνούμε το πενθήμερο με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά σε αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ.
    Παράλληλα στην παράγραφο 10 του επίμαχου άρθρου, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μηχανοδηγοί συμφώνησαν ότι ο μέγιστος ημερήσιος χρόνος μηχανοδήγησης από ένα μηχανοδηγό ορίζεται σε 5 ώρες και 30 λεπτά, με διάλειμμά 30 λεπτών που προσμετράτε στον ημερήσιο χρόνο εργασίας, πρόβλεψη που αργότερα ΟΡΘΑ έγινε Νόμος από την Ελληνική Κυβέρνηση (άρθρο 24 – Νόμος 4599) ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ τους μηχανοδηγούς από κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στην Ελληνική Επικράτεια. Στην ίδια ΣΣΕ ανατράπηκαν και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί στους μηχανοδηγούς είτε με τον Νόμο 3891 είτε με μνημονιακές οδηγίες που φωτογράφιζαν τον κλάδο μας (Έδρα του μηχανοδηγού….. είναι η μηχανή-2013!!!) θέλοντας να απορυθμίσουν το περιβάλλον εργασίας μας.

Η απάντηση του υπ. Εργασίας στο δημοσίευμα του iefimerida.gr

Το υπ. Εργασίας σε ανακοίνωσή του απάντησε στο δημοσίευμα του iefimerida.gr. Οπως αναφέρει: «Με επιλεκτικό τρόπο φαίνεται πως παρακολούθησε την κοινοβουλευτική διαδικασία το κατά τα άλλα έγκυρο “iefimerida.gr”. Καθώς, πέρα από το ότι ξέχασε να δει την ψήφιση της 13ης σύνταξης, της μείωσης του ΦΠΑ και τις 120 δόσεις, παρέλειψε να παρακολουθήσει και την τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας για τις δήθεν «αποκαλύψεις» της αξιωματική αντιπολίτευσης. Έδωσε όμως αμείωτη προσοχή -σχεδόν καλύτερη και από του ίδιους τους ομιλητές- στα «επιχειρήματα» των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έχουν τη συμπάθεια μας οι βουλευτές της ΝΔ που προσπαθούσαν επί τρεις μέρες να αποδείξουν ότι ο αρχηγός τους ούτε για επταήμερη εργασία μίλησε, αλλά ούτε και δεν μίλησε. Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατανοούμε επίσης την άγνοιά τους. Ήταν αυτή προφανώς η άγνοια που τους οδήγησε και να τις καταργήσουν όταν ήταν κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε στα στελέχη της ΝΔ και στα φιλικά τους ΜΜΕ ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι νόμος του κράτους και μάλιστα αναγκαστικού δικαίου. Πράγμα που σημαίνει ότι τα μέρη που συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτόν, ακόμη και αν το συμφωνήσουν. Αυτό είναι που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει.

Η μη συμμόρφωση με την απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι προφανής παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλές φορές έχουν καταλογιστεί από το Σ.ΕΠ.Ε., σε επιχειρηματίες που η αντίληψή τους ταυτίζεται με τα σχέδια της ΝΔ.

Ένα ακόμη αστείο επιχείρημα της ΝΔ, που παπαγαλίζουν τα φιλικά της ΜΜΕ, είναι και ο ισχυρισμός ότι η τροπολογία για την επιτάχυνση της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων δήθεν φέρνει επταήμερη εργασία στο Δημόσιο.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι απόλυτα ψευδής, γιατί κατ’ εξαίρεση εργασία τις Κυριακές, για συγκεκριμένους λόγους, με επιπρόσθετη αμοιβή και μεταφορά της ημέρας ανάπαυσης σε αναπληρωματική εντός της εβδομάδας, προβλέπεται εδώ και δεκαετίες στο Δημόσιο. Αυτό, προφανώς, δεν μετατρέπει το σύστημα σε επταήμερο.

Φανταζόμαστε ότι για τη ΝΔ και τον τρόπο που θέλει να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, ούτε ο κ. Βέμπερ μίλησε σήμερα για κατάργηση του κατώτατου μισθού στους νέους. Άλλα ούτε και δεν μίλησε».
Πηγή:www.iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.