Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η αναξιοπιστία εγκλώβισε την Ελλάδα στα μνημόνια

Στην έντονη πολιτική αβεβαιότητα, τις συνεχείς αλλαγές κυβερνήσεων, τον λαϊκισμό, το διαρκές συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ κυβερνήσεων - αντιπολίτευσης και την μόνιμη αντιπαλότητα με τους δανειστές αποδίδει την αδυναμία εξόδου από την κρίση μελέτη της Eurobank.
Στη μελέτη με τίτλο «Το κόστος της αβεβαιότητας», την οποία επιμελήθηκαν ο πρόεδρος της...
Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης και ο κ. Α. Κουλεϊμάνης, Group Strategy της Eurobank, επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στοιχεία που δεν υπήρξαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ετσι, παρά το άνευ προηγουμένου κοινωνικό και οικονομικό κόστος προσαρμογής, η χώρα παραμένει σε οικονομική στασιμότητα και σε καθεστώς μνημονίων. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό οφείλεται στην «περιορισμένη, έως σήμερα, εμπιστοσύνη των αγορών, των πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας στη βούληση των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα περιβάλλον οικονομικής κανονικότητας και σταθερής αναπτυξιακής προοπτικής. Επισημαίνεται ακόμα «το παιχνίδι με τη δραχμή, τόσο εκ μέρους τμήματος του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όσο και από ορισμένους ευρωπαϊκούς φορείς», αλλά και την «εμπειρία του α΄ εξαμήνου του 2015, που ήταν τραυματική και αποσταθεροποιητική για τους πολίτες, τις αγορές και την οικονομία, με αποτέλεσμα να τεθεί η χώρα προ σημαντικών κινδύνων».
Η σύγκριση με την Πορτογαλία αποτυπώνει την εξαιρετικά προβληματική θέση της χώρα μας: παρόλο που τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική και μακροοικονομική προσαρμογή σε σχέση με την Πορτογαλία, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομόλογου παραμένει περίπου 260 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο πορτογαλικό τίτλο. Επίσης, η Πορτογαλία έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ενώ εμείς όχι, συγκριτικά το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) είναι σημαντικά υψηλότερο για την Ελλάδα, κατά 266 μονάδες βάσης περίπου, και η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας από τον S&P βρίσκεται 5 βαθμίδες χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαφαίνεται, πρώτη φορά μετά το 2014, ότι οι διεθνείς αγορές αλλά και οι πολίτες της χώρας αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και στις πιθανότητες οριστικής εξόδου από την κρίση. Η πρόσφατη επιστροφή στις αγορές πιστοποιεί τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο «η χώρα ακόμα απέχει από το να βασίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας της στην ικανότητά της να εκδίδει χρέος με ανταγωνιστικό, χαμηλό κόστος».
«Είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας», τονίζει η Eurobank, «να γεφυρώσουμε έγκαιρα και αποφασιστικά, με κατάλληλες πολιτικές, το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που συνεχίζει να υπάρχει σήμερα στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα, σε σχέση και με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να συνεχίσουμε την πορεία ομαλοποίησης της οικονομικής ζωής της χώρας με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερα οφέλη. Αυτό προϋποθέτει τη συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και την εφαρμογή χωρίς καθυστερήσεις ενός εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με ευρύτερες συναινέσεις, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με βασικούς άξονες τις ιδιωτικές επενδύσεις, την εξωστρεφή δυναμική της οικονομίας, τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και την ελληνική βιομηχανία και αγροτική παραγωγή».
Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.