Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Γρίφος το τι θα ισχύσει φέτος με τις αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών

Αναστάτωση στους φορολογουμένους έχει προκαλέσει το τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξαιτίας κυρίως των διαφορετικών δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη αλλά και την έλλειψη οδηγιών. Οι φορολογούμενοι δεν ξέρουν εάν πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών στο σπίτι τους, εάν...
εκπίπτουν οι δαπάνες που έχουν κάνει στο εξωτερικό και πώς γίνεται ο επιμερισμός μεταξύ συζύγων. Κατωτέρω, παρατίθενται απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζήτημα προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που ενδεχομένως να κοστίζουν.
– Ποιοι υποχρεούνται στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2017;
– Μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες (τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα). Σε διαφορετική περίπτωση, θα χάσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ ή τμήμα αυτής.

– Ηλεκτρονικές συναλλαγές από το εξωτερικό. Θα προσμετρηθούν για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου;
– Δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης παροχής υπηρεσιών που γίνονται είτε στην Ελλάδα είτε σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΕΟΧ και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου.

– Πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσω;
– Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων είναι ανάλογο με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος και προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.
• Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

– Ποιες δαπάνες πρέπει να μαζεύω;
– Η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: ενοίκια, δόσεις δανείων, τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών. Για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που είναι σε όνομα διαφορετικό από αυτόν που τους εξοφλεί, γίνονται δεκτές πληρωμές, εφόσον ο καταβάλλων τη δαπάνη είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.

– Πρέπει να κρατάω τις αποδείξεις;
– Οχι, δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων. Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως:

• Κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement).
• Αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού.
• Αναλυτική εικόνα καρτών.
• Αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης.
• Αντίγραφο τερματικού μηχανήματος (POS).

Δηλαδή, πρέπει να φυλάσσονται τα ετήσια δικαιολογητικά ηλεκτρονικών συναλλαγών που αποστέλλονται στους φορολογουμένους από τα πιστωτικά ιδρύματα.

– Πώς επιμερίζονται οι δαπάνες μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης;
– Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση θα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του.

– Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων;
– Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω (όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η/12/1947).

Ατομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.