Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Τι σημαίνει για τις συντάξεις η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Σε μειώσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%, «αποκωδικοποιείται» μια πιθανή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 1,4 εκατ. ήδη συνταξιούχους. Στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα, άλλωστε, το Διεθνές...
Νομισματικό Ταμείο, αφού επισημαίνει ότι παρά τις εξοικονομήσεις του νόμου Κατρούγκαλου με τις περικοπές σε επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ και νέες κύριες συντάξεις, το σύστημα παραμένει «σε μεγάλη ανισορροπία», εκτιμώντας ότι το έλλειμμά του είναι 4πλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αγγίζοντας το 11% του ΑΕΠ, «κοστολογεί» την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όλες τις κύριες συντάξεις σε 1% του ΑΕΠ, μεσοπρόθεσμα (περίπου 1,8 δισ. ευρώ). Εκτιμά δε, πως θα θιγούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχοι που έφυγαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι 40%), ενώ υποστηρίζει πως θα υπάρξουν και αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους που έφυγαν με πολλά χρόνια ασφάλισης (μέχρι 20%).
Στην Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας αποτιμά την προσωπική διαφορά σε κάτι περισσότερο από 1,2 δισ. ευρώ, αν και υπάρχουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης που γνωρίζουν πολύ καλά το ασφαλιστικό στην Ελλάδα και θεωρούν πως εάν κοπούν στο σύνολό τους οι προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σύμφωνα με τον νέο τρόπο και τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το σύστημα θα εξοικονομούσε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Στο «κάδρο» των νέων σκληρών περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις μπαίνει σχεδόν το 70% των συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες. Οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν «στα σίγουρα» εκτιμώνται σε μόλις 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως και οι συντάξεις χηρείας θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είναι σήμερα. Στον αντίποδα, κανείς δεν γνωρίζει για το μέλλον των αναπηρικών συντάξεων, καθώς εκκρεμεί η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αναμόρφωση του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Οι εκτιμήσεις
Βάσει των εκτιμήσεων, από 6% έως 8% θα είναι η προσωπική διαφορά που θα διαπιστωθεί μεταξύ των παλαιών και των νέων συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (443,77 ευρώ αντί 486,84 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης) ή προέρχονται από μη ευγενή ταμεία (830 ευρώ έναντι 885 ευρώ από το ΤΑΕ με 36 χρόνια), ενώ μηδενικές αναμένεται να είναι οι αποκλίσεις στους αυτοκινητιστές (810 ευρώ έναντι 815 ευρώ από το ΤΣΑ με 33 χρόνια ασφάλισης). Εως και 22% αναμένεται να φτάσει η προσωπική διαφορά κατά μέσον όρο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και το Δημόσιο με πολλά έτη ασφάλισης (έως και 40 χρόνια) και υψηλές αποδοχές. Τέλος, μεταξύ 30% και 40% αναμένεται να κυμανθεί η προσωπική διαφορά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ (λόγω του μπόνους των 220 ευρώ).

Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.