«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει απλά να διευθετηθούν τα
προβλήματα, υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της να αναλάβει την κυριότητα
του προγράμματος».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ακολουθεί
κατά πόδας και να περιμένει ότι τα πράγματα θα... φτιάξουν. Οι Ελληνες
ηγέτες θα χρειαστεί να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες ως προς το να
αποκατασταθεί η χώρα» επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς
Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg.Παραδόξως, η κυρία Λαγκάρντ ερωτάται αν περιμένει η Ελλάδα να μείνει στην ΕΕ (προσοχή το ερώτημα δεν αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη αλλά από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση) και απαντά: «Ναι, έτσι νομίζω». Κατά την άποψη της επικεφαλής του ΔΝΤ η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεγραμμένη αφού όπως τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ οι παρούσες συνθήκες με την μετανάστευση και τους πρόσφυγες θα ενισχύσουν τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην ΕΕ.
Παραδέχεται τα λάθη της
Μπορεί να υπερασπίζεται τις επιτυχίες της στα χρόνια που διοικούσε τη Baker & McKenzie, μια από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρείες στο ν κόσμο ή όταν κρατούσε το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας ή τη δεύτερη πενταετή θητεία της στα ηνία του ΔΝΤ, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται τα λάθη της. Και σε αυτά, συνυπολογίζεται η περίπτωση της Ελλάδας που έγινε αποδέκτης μιας ιδιαίτερα σκληρής μεταχείρισης.Όπως αναφέρει σε εκτενή της συνέντευξη στο Bloomberg και σε ερώτηση του John Micklethwait, για το ποια λάθη έγιναν με την Ελλάδα, εκείνη αναγνωρίζει ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. «Όλοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ, υποτιμήσαμε τον αντίκτυπο μερικών από τα μέτρα που εισηγηθήκαμε. Αντιθέτως, υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να δεχτεί και να αναλάβει τα μέτρα που χρειάζονται, γιατί πηγαίναμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη κ.ο.κ. και πάντα έλεγαν: "δεν είναι αυτό το πρόγραμμά μας, δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις μας. Έχουν επιβληθεί από την Τρόικα', βάζοντας έτσι στο ίδιο σακί όλα τα μέλη της διαπραγμάτευσης».
Ερωτηθείσα για το ποιο σημείο της διαπραγμάτευσης βρήκε ιδιαιτέρως δύσκολο, η κυρία Λαγκάρντ απαντά: «Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε διεθνή χρήματα από το σύνολο της Ευρωζώνης - ακόμα και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες – μέλη, σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και που είχε παρουσιάσει λάθος τα οικονομικά στοιχεία της. Κάποιος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας όφειλε να πει ότι αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Το βλέπω σαν χρέος μας εδώ στο ΔΝΤ, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ότι πρέπει να εκτιμηθεί η πραγματικότητα των αριθμών, η πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να μετρήσουμε τις δυνατότητες που θα φέρουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει η αξιοπιστία και η οικονομική κυριαρχία της χώρας αυτής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάθεται να κοιτάζει περιμένοντας απλά να διευθετηθούν τα προβλήματα. Οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονομική ανασύσταση της χώρας τους».
«Περιμένετε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ;»
Σε μια ερώτηση που δεν θα περίμενε εύκολα κάποιος, ο δημοσιογράφος του Bloomberg ρωτά την κυρία Λαγκάρντ όχι αν πιστεύει ότι παραμένει η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά αν περιμένει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ. «Ναι, έτσι νομίζω» απαντά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤΕρωτηθείσα αν περιμένει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ, απαντά θετικά. «Δεν έχουμε τελειώσει με την Ελλάδα», απαντά, «και περιμένω ότι η τρέχουσα κατάσταση με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ».Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος διερωτάται πώς έχει επηρεάσει ο πολιτικός λαϊκισμός τους προσωπικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ για το πώς θα χειριστούν το χάος που επικρατεί στο ευρώ.
Πηγη:www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.