Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ιδιοι κανόνες για όλους στο νέο Ασφαλιστικό

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται με διαδικασίες-εξπρές στο συνταξιοδοτικό, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου από τους εκπροσώπους των θεσμών.
Κεντρική λογική της νέας αρχιτεκτονικής του Ασφαλιστικού, που βρίσκεται στο...
τραπέζι της «επιτροπής σοφών», είναι να προκύψουν ενιαίοι κανόνες παροχών - εισφορών για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, άνδρες και γυναίκες, τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό, με εξάλειψη όλων των ενδιάμεσων διατάξεων.
Στόχος είναι η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως η καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπίεση παροχών τουλάχιστον για τους παλαιούς ασφαλισμένους, που λαμβάνουν με το σημερινό καθεστώς υψηλότερες συντάξεις κυρίως σε Ταμεία όπως ΔΕΚΟ - Τραπεζών, σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ.
Στην περίπτωση μάλιστα που «περάσουν» οι εισηγήσεις για μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στα επίπεδα του 50%-55% (σήμερα είναι κοντά στο 70%), τότε οι αναπροσαρμογές προς τα κάτω των προσδοκώμενων συντάξεων θα είναι σημαντικές για νέους και παλιούς ασφαλισμένους.
Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται περί τα δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Το νέο σύστημα προβλέπει πως θα έχουν «ατομικούς λογαριασμούς» και με βάση έτη ασφάλισης και ύψος εισφορών θα υπολογίζεται η σύνταξή τους. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει μεγάλο μέρος ασφαλισμένων σε χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης και κατ΄ επέκταση σε μικρότερη σύνταξη. Για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν να στραφούν στα επαγγελματικά ταμεία.
Στο... στόχαστρο όμως βρίσκονται και οι λεγόμενοι παλαιοί ασφαλισμένοι, που αναμένεται να εξομοιωθούν με τους νέους, όπου αυτό είναι εφικτό. Με δεδομένο πως θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για τους παλαιούς, στο επίκεντρο θεωρείται πως βρίσκονται περίπου 400.000 άτομα που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1987 έως το 1992.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λογική των ενιαίων κανόνων ενδέχεται να μην εξαιρεθούν ούτε και οι σημερινοί συνταξιούχοι, σε μια λογική μεγαλύτερης αναλογικότητας των παροχών που εισπράττουν με τις εισφορές που είχαν καταβληθεί. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα στη βάση και της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής σοφών συζητήθηκε διεξοδικά το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, το δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής της οποίας υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ. Στόχος είναι, άλλωστε, οι κλιμακούμενες μειώσεις που αναμένεται να επιβληθούν στις καταβαλλόμενες συντάξεις να μην κριθούν αντισυνταγματικές στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή σοφών θα συνεδριάσει άλλες δύο φορές μέχρι να ετοιμάσει το πόρισμά της, το οποίο αναμένεται να συμπυκνώνει λιγότερα σενάρια από όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Πηγη:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.