Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Οι 9 ανατροπές για συντάξεις, μισθούς, επιδόματα

Του Γιώργου Γάτου
Αμεσο «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για τους ήδη απασχολούμενους, έμμεση απώλεια (μέσω της αύξησης της εισφοράς ασθενείας) πάνω από μίας επικουρικής σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους και...
ανατροπές σε εισφορές, συντάξεις και επιδόματα μέσα από την ενοποίηση ταμείων και τη στενότερη σύνδεση των προνοιακών παροχών με τις εισφορές και την οικονομική κατάσταση των δικαιούχων προβλέπει το πακέτο των μέτρων για το Ασφαλιστικό.
Τα μέτρα που, τελικά,  πρότεινε η κυβέρνηση μπροστά στα άδεια ταμεία και στον κίνδυνο χρεοκοπίας με... δραχμή είναι τα ίδια που εξ αρχής είχαν ζητήσει οι θεσμοί με στόχο περικοπές 0,25% - 0,5% του ΑΕΠ για φέτος (900 εκατ. ευρώ) και 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) για το 2016 και, κωδικοποιημένα, έχουν ως εξής: 
1. Πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/10 για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικού δικαίωμα από την 1/1/2015 και μετά. 
2. Αύξηση όλων των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά από αυτό τον μήνα έως και 2022 στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης για όλους. Διασώζονται μόνο εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μητέρες με ανήλικο ΑμεΑ. Αύξηση του «πέναλτι» πρόωρης εξόδου 10% επιπλέον του 6% δηλαδή στο 16% για την έξοδο κατά 1 χρόνο νωρίτερα από το έτος που θα προστίθεται. 
3. Αύξηση από 4% σε 6% της εισφοράς ασθενείας των συνταξιούχων για τις κύριες και επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στις επικουρικές. Με την επιβολή των εισφορών ακόμη και ο χαμηλοσυνταξιούχος που λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη των 486,84 ευρώ + μια επικουρική 236 ευρώ θα χάσει σε ετήσια βάση 290,52 ευρώ (πάνω από μία επικουρική). 
4. Ισοδύναμα μέτρα για την αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ (θα πρέπει να καθοριστούν έως τα τέλη Οκτωβρίου ώστε να μη γίνουν νέες μειώσεις). 
5. Κατάργησή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019.  Θα προηγηθεί μια περικοπή για το 20% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα και από το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με χρηματοδότηση από την ανακατανομή όλων των προνοιακών επιδομάτων (τίθεται ο στόχος για εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ). 
6. Καταβολή της βασικής - εγγυημένης από το κράτος σύνταξης που δεν αντιστοιχεί σε εισφορές στα 67.
7. Ενταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. 
8. Ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης καθώς και των κανόνων για εισφορές - παροχές. Η διαδικασία ξεκινά με την άμεση μείωση στα επίπεδα του ΙΚΑ των εισφορών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017 με «οδηγό» το νέο  Ασφαλιστικό που θα ψηφιστεί στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου και θα ισχύσει από την 1/1/2016. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους με βάση το πραγματικό εισόδημα, αύξηση εισφορών για τους αγρότες, κατάργηση των κοινωνικών πόρων, κατάργηση προνοιακού τμήματος στις συντάξεις (προοπτική αύξησης πάνω από τα 15 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης) κ.ά.
9. Δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα καλύπτουν  το κόστος από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ (ακύρωση παρακρατήσεων εισφορών και της πλήρους κατάργησης του δώρου σε συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών) ή άλλων δικαστικών αποφάσεων.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στο τελευταίο τρίμηνο οι αποφάσεις για συλλογικές συμβάσεις: 

Παράταση των διαβουλεύσεων για όλα τα «ανοικτά»  θέματα στα εργασιακά και νομοθετική πρωτοβουλία στο τελευταίο τρίμηνο του 2915 για τις συλλογικές συμβάσεις, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε. δίνει η κυβέρνηση. Το ίδιο είχαν ζητήσει και οι θεσμοί ακυρώνοντας τις αυξήσεις εισφορών (3,9%) για εργοδότες και εργαζόμενους που είχε προτείνει η κυβέρνηση.
ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ
Στην εξειδίκευση που θα γίνει, εφόσον υπογραφεί η συμφωνία, θα αντιμετωπιστούν όσοι βρίσκονται στις «γκρίζες» ζώνες και συγκεκριμένα οι συνταξιοδοτούμενοι ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας καθώς και όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Παράδειγμα αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης
Ασφαλισμένος που είχε «κλειδώσει» το 2012 δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στα 58, φέτος θα μπορεί να «βγει» στα 59 για να μην υποστεί μείωση 16% στο ποσό της σύνταξης, το 2016 στα 60 αν δεν θέλει να χάσει το 32% της σύνταξης,  το 2017 στα 61 για να μη λάβει μειωμένη κατά 48% σύνταξη και το 2018 στα 62 για να μην πάρει μειωμένη κατά 64% σύνταξη! Εως το 2022 όλοι οι «παλαιοί» και «παλαιές» (πριν από το 1993) ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες θα συνταξιοδοτουνται όπως και οι «νέοι», δηλαδή στα 67 ή στα 62 (με πλήρη σύνταξη μόνο αν  έχουν 40 έτη ασφάλισης σε αυτή την ηλικία).

Πηγη:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.