Τα επόμενα βήματα με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας
περιγράφει σε δημοσίευμά της η Suddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει η
γερμανική εφημερίδα, αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν...
υπάρξει απόφαση θα
συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή, όπου τις αποφάσεις θα
λάβουν οι ηγέτες των κρατών-μελών.
Στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, θα αναζητηθεί
πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής
Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό
νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να επιβάλει έναν τέτοιο νόμο και
να τον περάσει από τη Βουλή, τότε η Ελλάδα θα απομονωθεί από το
οικονομικό σύστημα της Ευρώπης, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.Το Βερολίνο διαμηνύει από την πλευρά του ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και με τους τρεις θεσμούς.
Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι το βάρος θα πέσει στη σύνοδο κορυφής, όπου είναι πιθανό να αναζητηθεί πολιτική λύση. Μάλιστα μια πιθανή εκδοχή αυτής της λύσης είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο, ώστε μέχρι τότε να έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα ύψους 30-35 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.
Σε άρθρο γνώμης συντάκτη του γερμανικού περιοδικού Spiegel γίνεται λόγος για απόσυρση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το περιοδικό κάνει μία αναδρρομή στο 1990 και τη συνθήκη επανένωσης του Βερολίνου, κάτι το οποίο όπως επισημαίνει «πρέπει να ανασύρει στη μνήμη του ο κ.Σόιμπλε, καθώς κόστισε στη Γερμανία μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια».
«Είχε συνάψει μία συμφωνία με μία χώρα που έχει το ίδιο νόμισμα με τν Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας, και παρά το γεγονός ότι όλες οι παράμετροι ήταν αντίθετες, ωστόσο εισηγήθηκε αυτό το νόμισμα. Η χώρα ήταν για πάνω από δέκα χρόνια βυθισμένη στη διαφθορά και ήταν κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική. Ηταν χρεοκοπημένη», τονίζει το Spiegel.
Και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε υπέγραψε. Και μετά ήρθαν οι πανηγυρισμοί. Η χώρα μετονομάστηκε σε DDR (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας), η σύμβαση ονομάστηκε Συνθήκη Επανένωσης και σε όλη τη χώρα δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αυτή η πράξη ήταν αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λειτουργεί με την ίδια ζωντάνια για τη διάσπαση της Ευρώπης, όπως και για την επανένωση της Γερμανίας πριν από 25 χρόνια»
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ήταν η Ελλάδα του σήμερα. Η χώρα οικονομικά ήταν στο τέλος της. Ωστόσο, αντί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της ενότητας στην Ευρώπη, ο Σόιμπλε προετοιμάζει στο Υπουργείο του σχέδια για Grexut και προσπαθεί να πείσει και άλλους ευρωπαίους εταίρους να κάνουν το ίδιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπεριφέρεται σαν αρχηγός. Το μήνημά του: Η Ελλάδα πρέπει να παραδοθεί», προσθέτει μεταξύ άλλων το περιοδικό.
Και καταλήγει: Θα ήταν ωραίο αν ο Σόιμπλε θυμηθεί τι έκανε πριν από 25 χρόνια. Αν δεν το κάνει, θα ήταν καλύτερο η Άνγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει πραγματικά -όπως άλλωστε φημολογείται- από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Έτσι, η Μέρκελ θα αναδειχθεί σε ό,τι κατά το παρελθόν έχει αρνηθεί: ότι είναι η μεγαλύτερη οραματίστρια της Ευρώπης».
Πηγη:www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.