Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Εγκρίθηκε η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup

Το «πράσινο φως» για την παράταση της δανειακής σύμβασης έδωσε το Eurogroup. O αντιπρόεδρος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι μετά τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης μπορούν να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες των χωρών για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος. 
Σε συνέχεια της απόφασης της...
τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, «οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να ξεκινήσουν» αναφέρει με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο αρμόδιος επίτροπος για το Eυρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος της Kομισιόν αναφέρει ακόμη ότι «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Η συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε στις 15:00 ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν αναμενόμενο ότι θα επικύρωνε την συμφωνία, με βάση την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.
Η ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ αξιολόγησαν ττον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων με στόχο να ενημερώσουν το Eurogroup το οποίο έπρεπε να δώσει το πράσινο φως για την επέκταση του προγράμματος. Στη συνέχεια ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία επικύρωσης της τετράμηνης παράτασης  από τα έξι εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίζουν οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η πρώτη αποτίμηση της Επιτροπής επί του ελληνικού καταλόγου ήταν θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.
Ο κ. Νταισελμπλούμ σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις αυτές, το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου. «Να μη χανουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις» είπε χαρακτηριστικά
Επανέλαβε μάλιστα, ότι μόνο η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). «Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα να βρίσκεται σε σωστή τροχιά» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε ότι -όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ έχουν ήδη επισημάνει- το «GREXIT" δεν βρίσκεται υπό συζήτηση. «Η ευρωζώνη πρεπει να μείνει ενωμένη στα δύσκολα» τόνισε και υπογράμμισε: «Επιθυμούμε το ίδιο που θέλει η νέα ελληνική κυβέρνηση, να έχει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωζώνη». Ανέφερε, δε, ότι οι μόνοι που προετοιμάζονταν για GREXIT ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.