Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα, δεν αναγνωρίζουμε το πρόγραμμα

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα και να μην διαπραγματευτεί με την τρόικα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν...
Ντάισελμπλουμ, αν και ο δεύτερος αρκέστηκε να δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει τη θέση της, να βρει λύσεις και μετά να συζητήσει με την Ευρωζώνη.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της Ευρώπης και μιας Επιτροπής, ενταγμένης στη λογική του προγράμματος και εντεταλμένης με την παρακολούθηση και την εφαρμογή ενός προγράμματος που εμείς απορρίπτουμε.
Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι θα επιδιώξουμε την μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμοθετημένους φορείς, αλλά με μια σαθρά δομημένη Επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.
Από την πλευρά του, ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν σχολίασε αυτή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, αλλά νωρίτερα είχε επισημάνει ότι θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της και μετά να υπάρξει κοινή συζήτηση
Σε ό,τι αφορά δε στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης για το χρέος που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε ότι «ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.
Ακόμη, σημείωσε ότι δεν μπορούν να αγνοούνται οι συμφωνίες και ότι οι εκλογές δεν έλυσαν τα προβλήματα της Ελλάδας.
Νωρίτερα, ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε τονίσει:
«Σήμερα είχα αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις και συναντήσεις με μέλη της ελληνικής  κυβέρνησης, τον κ. Τσίπρα, τον κ. Δραγασάκη, τον κ. Σταθάκη, τον κ. Τσακαλώτο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος, είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας. Ο σκοπός μου είναι διττός να ακούσω και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Ως μέλη της Ευρωζώνης έχουμε αμοιβαία συμφέροντα. Και οι δύο θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της, την οικονομική βιωσιμότητα. Το Eurogroup είχε αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους στόχους.
Αυτό προϋποθέτει μία δέσμευση για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον για να υπάρξει ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα. Ωστόσο, έχουν γίνει βήματα και είναι σημαντικό να μην πάει χαμένος αυτός ο κόπος. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς, μαζί με την κυβέρνηση να κινηθούμε προς το μέλλον της ευρωζώνης. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για πρώτη διαδικασία γνωριμίας που θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομιτική και αποτελεσματική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως τόνισε θα γίνουν αποφασιστικά και χωρίς φόβο και πάθος, με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.
«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Συνάντηση με Τσίπρα
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι και στη συνέχεια είχε συνάντηση περίπου μισής ώρας με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. κ. Νταϊσελμπλουμ περί κινδύνου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην συμβεί κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για  ένα σχέδιο  αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι  πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις και σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη-μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.