Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο κέντρο του Παρισιού,
μια ώρα προτού ξεκινήσει η μεγαλειώδης πορεία κατά της τρομοκρατίας,
παρουσία δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο, κι ενώ η χώρα πασχίζει να
επουλώσει τις...
πληγές της από το τριήμερο που συγκλόνησε τη Γαλλία, με το
φάντασμα του φονταμενταλισμού να πλανάται πλέον πάνω από τη Δύση. Μια πραγματική λαοθάλασσα έχει πλημμυρίσει την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πολλοί διαδηλωτές κρατούν τη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί».
«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, ανέφερε το περιβάλλον του.
«Να κραδαίνετε τα στυλό σας» ή «Ελευθερία, ισότητα, σχεδιάζετε, γράφετε» είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που γράφουν τα πανό των διαδηλωτών που αποτίνουν φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που διέπραξαν οι 3 τζιχαντιστές αυτήν την εβδομάδα: στους 12 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην έφοδο εναντίον των γραφείων του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo την Τετάρτη, στην αστυνομικό που έχασε την ζωή της σε μία επίθεση με πυροβολισμούς και στους 4 ομήρους που σκοτώθηκαν σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ την Παρασκευή.
Παρόντες δεκάδες ηγέτες
Εκατοντάδες διαδηλωτές και περίπου 50 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ξένων κρατών αναμένεται να λάβουν μέρος στην ιστορική αυτή κινητοποίηση που πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένονται στο Παρίσι για να ενώσουν τη φωνή τους με τον Φρανσουά Ολάντ από τις 16:00 ώρα Ελλάδας. Το ίδιο και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
Η πορεία έχει προγραμματιστεί να γίνει ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους. Οκτώ αφρικανικοί πρόεδροι και οι σημαντικότεροι ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Άγγελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μετάσχουν επίσης.
Διαψεύδοντας τις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα παραστεί στην πορεία, ωστόσο οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Έρικ Χόλντερ.
Από την Ελλάδα, το «παρών» θα δώσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και μια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Διεθνής κινητοποίηση Σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων τους οποίους ο Φρανσουά Ολάντ, παρών σε όλα τα μέτωπα της κρίσης, αναμένεται να υποδεχθεί νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο.
Στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζουν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα». Πρωτίστως όμως πρόκειται για τη «συσπείρωση του γαλλικού λαού», προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές μέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα.
Ημέρες Μουντιάλ 1998
Οι οικογένειες των θυμάτων θα πρωτοστατούν στην πορεία. Θα ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του οποίου η πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από τις προετοιμασίες της πορείας στο Παρίσι κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στην περιφέρεια.
Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας -700.000 συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών- προοιωνίζουν ακόμη μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς να κάνει λόγο για «εκατομμύρια».
Το ρεκόρ συμμετοχής στη χώρα παραμένει η πορεία των περίπου 1,5 εκατομμύριου πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1998.
Ο Βαλς δεσμεύτηκε για τη λήψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα είναι δρακόντεια: 2.200 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί, 10 σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων. Αυτή η τεράστια διαδήλωση πραγματοποιείται ενώ το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας Vigipirate έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και είναι στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει «συναγερμός για επίθεση» στην περιοχή του Παρισιού. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες θα προστατεύουν επίσης τα ευαίσθητου χαρακτήρα σημεία στο Παρίσι και τα προάστιά του: κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης, χώρους λατρείας, θρησκευτικά σχολεία, δημόσια κτίρια, διπλωματικές αντιπροσωπείες.
Η δημοσιογραφική κάλυψη αναμένεται επίσης να είναι ιδιαίτερα εκτενής, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης που χαρακτηρίστηκε ως η γαλλική «11η Σεπτεμβρίου».
Μετά την πορεία, οι απαντήσεις Ο Ολάντ υποδέχτηκε το πρωί τον πρωθυπουργό του, τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία, με τους οποίους συζήτησε για την «αποτρόπαια αντισημιτική ενέργεια», όπως είχε χαρακτηρίσει την Παρασκευή την ομηρεία σε μεγάλο εβραϊκό παντοπωλείο με τη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων.
Αργά το απόγευμα θα μεταβεί στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού, στο 9ο διαμέρισμα, στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ο υπουργός Εσωτερικών εκτός από την ευθύνη του για την ασφάλεια της πορείας, θα μετάσχει σε διεθνή συνεδρίαση για την τρομοκρατία όπου θα λάβουν μέρος 11 ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ. Η Λετονία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Βρετανία θα εκπροσωπηθούν σε αυτή.
Μετά τις εκδηλώσεις μνήμης, πένθους και περισυλλογής, θα ακολουθήσουν σίγουρα συζητήσεις, επιρρίψεις ευθυνών, αμφισβητήσεις για τα συστήματα ασφαλείας, στα οποία όπως παραδέχθηκε ο Βαλς υπήρξαν «κενά».
Bild: Το Παρίσι ήταν μόνο η αρχή
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός κύματος επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, γράφει στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, εντός των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά "ανακοίνωσαν" ένα νέο κύμα επιθέσεων.
Σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες, το Παρίσι μνημονεύεται ως το σήμα για μια σειρά επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την Bild δεν υπάρχει πάντως αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων.
Σύμφωνα επίσης με τη γερμανική εφημερίδα τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, που ήταν οι δράστες τη σφαγής στη γαλλική σατιρική εβδομαδιαία Charlie Hebdo όπου βρήκαν το θάνατο 12 άνθρωποι πριν τις επιθέσεις είχαν επαφές στην Ολλανδία.
Πηγή:www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.