Κοινός τόπος όλων των επιτελείων των κομμάτων που προετοιμάζονται
αυτήν την ώρα για την προεδρική εκλογή είναι ότι σημαντικό ρόλο για το
εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα στην τελευταία από τις τρεις ψηφοφορίες που
προβλέπονται, βάσει του Συντάγματος, θα παίξει και το....
πρόσωπο που θα
προταθεί από τα κόμματα.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει ότι πριν από τη διαδικασία δεν προτίθεται να μπει στην ονοματολογία, καθώς η επιδίωξή του είναι αποκλειστικά και μόνον η διενέργεια εκλογών. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συζητήσει τουλάχιστον δύο φόρες σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα (η μία στο Μέγαρο Μαξίμου και η δεύτερη στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στην οδό Μουρούζη) τα πιθανά ονόματα τα οποία θα μπορούσαν να προταθούν για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Είναι σαφές ότι και οι δύο συμφωνούν πως πρέπει να προταθεί ένα πρόσωπο που να τύχει αποδοχής από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και συγκεκριμένα και από τους προερχόμενους από την Κεντροδεξιά ανεξάρτητους βουλευτές, και από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν επιθυμούν εκλογές, αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ και τους προερχομένους από αυτήν ανεξάρτητους. Κατά συνέπεια πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, χωρίς συγκρουσιακό παρελθόν, αλλά με «καθαρή» πολιτική ταυτότητα.
Παράλληλα, λόγω της συγκυρίας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε διεθνή fora, να έχει καλές σχέσεις με σημαντικούς «παίκτες» στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) πολιτική σκηνή και να διατηρεί υψηλό πολιτικό κύρος. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το όνομα το οποίο συζητούν επί του παρόντος οι δύο ηγέτες των κομμάτων που συγκυβερνούν είναι αυτό του κ. Δημ. Αβραμόπουλου.
Τα ατού
Ο επί σειρά ετών υπουργός και νυν κοινοτικός επίτροπος συγκεντρώνει -σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης ιδέας- όλα τα στοιχεία που θέλουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος και, εφόσον εκλεγεί, θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά στην πορεία της χώρας για την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή εποχή. Ρόλο, φυσικά, παίζει και ο μετριοπαθής πολιτικός του λόγος, αλλά και η δυνατότητά του να συνθέτει απόψεις, όπως ακριβώς θα πρέπει να πράττει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσωπα που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο αναφέρουν δε ότι η επιλογή των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να συμφωνήσουν στη μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες σε μια έντονη -πολιτικά- περίοδο στην Ελλάδα έγινε και για να προστατευθεί από τις πολιτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και -κυρίως- για να μη φθαρεί το πολιτικό του προφίλ, μέσα στο σκηνικό έντασης που συντηρείται, λόγω του ενδεχομένου των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ανέκαθεν μιλούσε για την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, είχε αποφύγει συνειδητά -ακόμη και ως υπουργός- την εμπλοκή του σε πολιτικές αντιπαράθεσης.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και εν μέσω μίας έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στο Πεντάγωνο τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλα τα θέματα που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, γεγονός που φανερώνει και τις καλές σχέσεις που διατηρεί και με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από καμιά πλευρά, οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος φέρονται να έχουν συζητήσει ήδη το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του δεύτερου και να έχουν συμφωνήσει πως εάν η τελική επιλογή είναι ο νυν επίτροπος της χώρας στις Βρυξέλλες, τότε εκείνος θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Ως προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για τη ΝΔ δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα, ενώ και με τον κ. Βενιζέλο οι σχέσεις του κ. Αβραμόπουλου έχουν αποκατασταθεί πλήρως.
Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, σημειώνουν ότι εάν κάποιος έχει ισχυρή πιθανότητα να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας, αυτός είναι ο επίτροπος της χώρας μας στην κοινότητα.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα και οι ανακοινώσεις για το πρόσωπο που θα προταθεί από κοινού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνουν στο τέλος του έτους ή μέσα στα πρώτα 24ωρα του '15, με δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη (όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής») να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής του νέου ανώτατου πολιτειακού παράγοντα και να ξεκινήσουν με την έναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τη διακοπή που θα υπάρξει λόγω των Χριστουγέννων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Πηγή:www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.