Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Οργή Σαμαρά για τη ρύθμιση για τις δόσεις που δεν έρχεται - Τι αποφασίστηκε τελικά

Ολοκληρώθηκε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη, η οποία συνεκλήθη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις της τρόικας σχετικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η σύσκεψη συνεκλήθη αμέσως μετά τη συνάντηση του....
υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να επιζητεί την εύρεση της «κοινής συνισταμένης» με την τρόικα στο «φλέγον» θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες, ειδικά προς το Δημόσιο, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1 δισ. ευρώ και υπερέβησαν τα 70 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την καθυστέρηση της ρύθμισης καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που ουσιαστικά είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΘ, δηλαδή έχουν περάσει δύο μήνες. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε σε έντονο ύφος να υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει μπλοκάρει τη ρύθμιση και έχει προκαλέσει έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αδού κανείς δεν πληρώνει περιμένοντας τις 100 δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει αφ' ενός να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι στη νέα ρύθμιση (που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις), προκειμένου να αποτραπούν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να «μεταπηδήσουν» στη νέα, και αφ' ετέρου η νέα ρύθμιση να «κουμπώνει» με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αυτό το διάστημα σε συνεχή επικοινωνία με την τρόικα, επιθυμώντας να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα και, παράλληλα, να μην θεωρηθεί αυτό ως «μονομερής ενέργεια» της Ελλάδας.
Εκ των πραγμάτων, οι ρυθμίσεις θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού, επί παραδείγματι, για τα χρέη στις τράπεζες προβλέπεται και διαγραφή κεφαλαίου, ενώ για το Δημόσιο μόνον διαγραφή σε προσαυξήσεις. Όμως, η τρόικα ζητεί να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των ρυθμίσεων, ώστε να μην παρουσιάζεται κάποια από τις ρυθμίσεις ως πλέον συμφέρουσα από τις άλλες και όσοι οφείλουν και σε τράπεζες και σε Δημόσιο να επιλέξουν μόνον τη μία ή την άλλη ρύθμιση, με βάση την ελκυστικότερη για αυτούς λύση.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.