Έτσι μετά τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ προικίζει τις τράπεζες με....
15 δισ. ευρώ, μολονότι διαψεύστηκε από αξιωματούχο της κεντρικής Τράπεζας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δε θα μείνει μόνη στην προσπάθεια να επανακάμψει στις αγορές.
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηριχτεί και θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για τη διατήρηση των δημοσιονομικών της στόχων.
Ο κ. Κατάινεν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια και να εξομαλύνει την πορεία της χώρας για μια πλήρη και διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές. Η δήλωση αυτή εξελήφθη ως σύσταση για ένα νέο πρόγραμμα και επιτήρηση της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ , διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο, και προς απάντηση του ΔΝΤ, δήλωνε ότι ο ESM, μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μέσω της χρηματοδότησης της, ανά πάσα στιγμή, με προληπτική πιστωτική γραμμή, θέτοντας όμως, ως απαραίτητη προϋπόθεση την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.
Η κυβέρνηση δεν θα έλεγε όχι σε μία ευρωπαϊκή προληπτική γραμμή στήριξης-χρηματοδότησης, αρκεί βέβαια αυτή η στήριξη να μη συνοδεύεται από νέο μνημόνιο.
Με το χρηματιστήριο στο « βαθύ κόκκινο» η Αθήνα, έσπευσε δια μέσω του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη να στείλει το δικό της μήνυμα στις αγορές, τονίζοντας ότι το αρνητικό κλίμα δεν αντανακλά την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη..» και πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Ο φόβος για αναζωπύρωση της κρίσης , λόγω της οικονομικής αστάθειας, ανάγκασαν την Πέμπτη, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ , να προχωρήσουν σε δηλώσεις για εξομάλυνση της κατάστασης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και κάλεσε τις χώρες μέλη της να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος απέδωσε την κρίση στην στασιμότητα που έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία και στην παγκόσμια αστάθεια και ζήτησε περισσότερη ανάπτυξη για να ξαναβρεί το δρόμο της η Ευρώπη.
Η Ιταλία ανακοίνωσε από την πλευρά της φοροελαφρύνσεις ύψους 18 δις. Ευρώ αλλά και περικοπές των δαπανών του δημοσίου κατά 15 δισ. ευρώ .
Η Ευρώπη οδεύει στις 24 Οκτωβρίου, σε μια Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη, με τα στρατόπεδα υπέρ και κατά της σκληρής λιτότητας να έχουν διαμορφωθεί. Το αποτέλεσμα της αναμένεται με ενδιαφέρον.
Πηγή:www.reporter.gr
Πηγή:www.reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.